Wednesday, July 16, 2008

Liikenne

Jos yksi kiva asia Suomessa lomailusta täytyy mainita, niin se on liikenne. Ja erityisesti liikenne täällä pohjoisessa Suomessa. Autoja on vähän. Ruuhkia ei juuri koskaan. Parkkiruudut ovat suuria ja parkkipaikat yleensäkin puolityhjiä. Tiet ovat todella leveitä. Toki niitä kaposia maalaisteitäkin täällä löytyy, mutta siellä sitten ei juuri koskaan tule kukaan vastaan. Kukaan ei koskaan tööttäile ja liikenneympyrät ovat selkeitä ja niihin pääsee lähes aina saman tien ajamaan. Kevyenliikenteen väyliä on paljon ja nekin ovat leveitä.

Ehkä juuri tuon automäärän vähyydestä johtuen juuri koskaan ei tarvitse olla röyhkeä liikenteessä. Ei tarvitse kurvailla risteyksessä kenenkään eteen, sillä on aikaa ja mahdollista odotella, että etuajo-oikeuden omaavat ovat menneet rauhassa ohi ja sitten voi vasta itse mennä. Moottoriteillä kaistan vaihto on aina helppoa, eikä tarvitse tuskailla, ettei tilaa annettaisi. Sitä kuitenkin aina on. Risteyksissä täällä on oltava tarkempi. Tasa-arvoisia risteyksiä on täällä päin enemmän ja oikealta tulevia on muistettava vältellä.

Tämä liikenteen leppoisuus pitää autojen pellitkin paremmassa kunnossa. Naarmuja ja pikkulommoja ei tule ollenkaan niin helposti kuin Ranskan maalla. Sikäläisittän meidän auto on "normaalisti naarmuinen" ja täällä olisi pellit silmiinpistävän huonossa kunnossa noin uudehkoksi autoksi.

No comments: